Rubriky
2021

4D Světlušky+vlčata : Na Litultovice!

Na Litultovice!

Aniž by se dopředu domlouvali, na hlučínské nádraží dorazilo shodně 12 světlušek i vlčat. Se třemi vedoucími se v den oslav vzniku Československa vypravili vlakem do Opavy a pak autobusem do Litultovic. Tam nás pan správce, kterého jsme omylem nějakou dobu oslovovali ,,otče“, pustil do obří fary. Po výborném obědě, který i se čtvrtou vedoucí Lulu přijel autem, jsme podnikli výlet do místního zámeckého parku, kde jsme si hráli na nelehké budování Československa v Rakousko-Uherské monarchii. Při hrách jsme byli rozděleni na týmy čechů, slováků, rakušáků a maďarů, což nám vydrželo do konce čtyřdenky. Když jsme se v parku dostatečně vyběhali, vyrazili jsme na místní hřbitov. Tam jsme se pomodlili, zapálili svíčky u památníku obětí 1. světové války a zazpívali si českou hymnu. Světlušky pak vyrazily na pochod na svou malebnou faru do vedlejší vesnice Hlavnice. Po večerech jsme si s vlčaty zpívali a četli Osudy dobrého vojáka Švejka.

Další den po snídani vlčata napochodovala za světluškama do Hlavnice, kde se dožadovala obědu. Během jeho příprav se využila farní zahrada pro bago a vybišu. Po opět skvělém obědě jsme vyrazili na tůru do Arboreta Nový Dvůr. Tam jsme se během dvou hodin do zavíračky stihli nasvačit, prohlídnout jeden skleník a zahrát několik botanických her např. najít cesmínu ostrolistou? Během výletu naše řady doplnila Luvi, Honza, Ještěrka a naše žaludky pak dobroty, které Honza uvařil. Na své fary zpět jsme šli různými cestami. Vlčata šla po poli. Pod vedením generála Raptora se početná rota cvičila v boji a napadala další armády.

Třetí den jsme měli tůru do místních lesů. Ke štěstí nám stačilo zahrabávat se a házet po sobě nádherným barevným listím. Zahráli jsme si také na Švejka. Každý ze 4 týmů (národů) zafixoval klacky, obvazy a vázačkami svému Švejkovi nohu, ruku a zafačoval hlavu a přenesli jej dobrých 400 metrů na pomyslné bojiště. Švejk provolával hesla ,,Na Bělehrad! Na Litultovice!“. Místo bojiště bylo nádherné tábořiště mezi skalami a říčkou. Tam jsme si opekli buřty a vraceli se po lukách na druhém břehu říčky zpět.

Poslední den jsme se sbalili a na mši svaté poděkovali i za tuto vydařenou výpravu. Po kostele jsme hráli frisbee házenou. Až na dva rozbité talíře jsme dali litultovickou faru do původního stavu, předali ji ,,otci“ správcovi a zamířili domů.