2022

Tento rok už proběhl konečně normálně bez přerušení činnosti. Více než stovka našich členů se každý týden pravidelně scházela na svých skautských schůzkách a různě jsme se potkávali i na výpravách, ať už jedno- či vícedenních. A teď rychle k malé ochutnávce toho, co jsme společně zažili.

Leden

V lednu zahájila rok vlčata zimní výpravou – bobováním na Filipce. Skauti také vyrazili ven, v jejich případě do zasněžených Jakartovic. Zde někteří z nich složili u slavnostního ohně svůj skautský slib.

Březen

Vlčata a světlušky se připravovali na ZVaS (Závod vlčat a světlušek). Vlčata podnikla společně se skauty výpravu na Lidečko, kde probíhal tvrdý trénink všech potřebných skautských dovedností, zatímco světlušky se skautkami si víkend užily v Třemešné na faře v klidu a pohodě. Také naše nejmladší věková skupina – benjamínci – se vydala na výpravu, tentokrát do ZOO. A prozměnu, ti nejstarší – roveři – zase vyrazili stanovat do Beskyd s výšlapem na Lysou horu.

Duben

V dubnu jsme se zúčastnili jsme se Závodu vlčat a světlušek. Naše dívčí družina Sušenek se umístila na skvělém 2. místě a  postoupila do červnového krajského kola. Skauti, skautky a roveři nechyběli na tradičním setkání skautů na Ivančeně. Velmi povedenou akcí pro rodiče, přátele a známé byla Velikonoční veselice, tentokrát ve stylu 90. let. Svátek patrona skautů sv. Jiří jsme oslavili skautskou mší svatou v našem kostele.

Květen

V květnu se konala velká celostředisková výprava na skautskou základnu v Domašově nad Bystřicí. Roveři nesměli chybět na Okresním roverském setkání v Ostravě.

Červen 

Vlčata stanovala pod ludgeřovickým širákem. Ludgeřovičtí a šenovští roveři podnikli společně výšlap na Smrk. Naší členové se také tradičně zúčastnili Dne obce. Měli jsme stánek, kde jsme prodávali popcorn a limonádu. Soutěžně jsme zde také vařili kotlíkový guláš.

Červenec, srpen

O prázdninách proběhly na našem milovaném tábořišti na Osoblažsku dva táborové turnusy (zvlášť pro starší a mladší členy), tentokrát již kompletně s vlastním vybavením. Naše prázdninové tábořiště rovněž využili skauti z Těrlicka. 

Září

V září se roveři se zúčastnili celonárodní soutěže Křížem krážem. Za zmínku stojí rovněž první ročník nová tradiční akce – orientační běh o Pudingový pohár, konaný v Černém lese. 

Říjen

V říjnu si světlušky si užily výpravu na beruškové faře v Bohušově. Skauti a skautky jeli pro změnu pomáhat jeskyňářům do Javořičských jeskyní. Za odměnu pro ně byla připravena adrenalinová prohlídka krasových jeskyní. Roveři se vydali společně s šenováky na východ ČR na Hrčavu, kde nechyběla ani návštěva ČR-SK-PL trojmezí. Vlčata obsadila faru v Třemešné.

Listopad 

Listopad byl ve znamení objevování. Skauti a skautky objevovali zákoutí Ostravy – po stopách Bludných balvanů. Vlčata s benjamínky šli zas objevovat život v ludgeřovických lesích, kde se setkali s panem myslivcem, který si pro ně připravil zajímavé povídání.

Prosinec 

Skautští kluci a holky prožili krásný předvánoční víkend plný sněhu na Annabergu v Jeseníkách. Světlušky se skautkami vyzvedly již tradičně na hlavním nádraží  v Ostravě Betlémské světlo, které donesly na Masarykovo náměstí v Ostravě a samozřejmě k nám do kostela sv. Mikuláše. Pak společně upekly perníčky, zatímco vlčata šla bobovat. Na Štědrý den připravilo naše skautské středisko společně dalšími přáteli “Živý Betlém”.