2023

Rok 2023 utekl, jak se říká, jako voda. Více než stovka našich členů se každý týden pravidelně scházela na svých skautských schůzkách a různě jsme se potkávali i na výpravách, ať už jedno- či vícedenních. Malý přehled toho, co jsme během roku 2023 společně prožili, následuje na dalších řádcích.

Leden

Benjamíni a vlčata zahájili nový rok zimní výpravou, s podtitulem “Tam kde hynuli sobi 2”, ke skokanským můstkům ve Frenštátě. Skauti a skautky tradičně vyrazili do Jakartovic, někteří nováčci zde složili svůj skautský slib.

Únor

“Za sněhem” vyrazily v únoru i světlušky, tentokrát na Filipku v Beskydech. Skautky a skauti se vydali “Polární stezkou” na Hrčavu do Beskyd. No a vlčata zlákaly (ne vysoké, ale nákladní) Tatry v Kopřivnici, tak si je jela společně s Ferrisem pořádně prohlédnout.

Březen

V postní době jsme vedli jednu z pravidelných z Křížových cest v našem kostele. Skautky a skauti obsadili skautskou základnu v Pochni. Někteří z našich členů se rovněž zapojili do dobročinného divadelního představení “Spolu pro Sýrii a Turecko”. A koncem měsíce obsadila tentokrát vlčata se světluškami chatu Lípa v Oldřichovicích.

Duben

V dubnu bylo pořád něco. Nejprve naši skauti a skautky změřili síly se svými vrstevníky v rámci okresního kola “Svojsíkova závodu” pořádaného u Těrlické přehrady. Poté o týden později putovali na tradiční skautské setkání na Ivančeně. O zábavu pro širokou veřejnost bylo postaráno na naší tradiční akci Velikonoční veselice, tentokrát ve stylu filmu Matrix. Svátek patrona skautů sv. Jiří jsme oslavili společnou mší svatou v našem kostele. Akční duben zakončili naši mladší kluci jednodenní akcičkou “Robinson: I cesta (v korunách stromů) může být cíl”.

Květen

V květnu se v Hradci Králové konalo po mnoha letech šestidenní národní skautské jamboree – celorepublikové skautské setkání, kde jsme nesměli chybět. Přijít na stopu “Čaroději ze severu” se nám podařilo v rámci každoroční celostřediskové výpravy. Ta se tentokrát konala na salesiánské základně v Hodoňovicích a sešlo se nás tam více než šedesát.

Červen 

Červen se nesl v duchu konce školního roku a těšení se na tábor. Roveři měli svůj stánek na dni obce, vlčata strávila za humny noc pod širákem a světlušky se skautkami vyrazily naše letní tábořiště rovnou omrknout a otestovat. Technické přípravy tábora se rozjely naplno v rámci předtáborové brigády a následné stavěčky.

Červenec

O prázdninách proběhly na našem milovaném tábořišti na Osoblažsku opět dva táborové turnusy. Nejprve dvoutýdenní tábor pro starší tentokrát ve stínu mafie a pak s krátkým časovým odstupem i tábor pro mladší s podtitulem “Dva roky prázdnin”. Naše prázdninové tábořiště opětovně využili i skauti z Těrlicka.

Září

Po prázdninách jsme rozjeli naše skautování v rámci pravidelných schůzek nanovo. První společnou akcičkou pro členy, rodiče a přátele byl již tradiční závod v orientačním běhu – Pudingový pohár v Černém lese.

Říjen

V říjnu zlákaly skauty a skautky Rychlebské skály, světlušky zamířily do Háje do Bobřího srubu a vlčata vyrazila “Tam, kde se stromy vzhůru tyčí a vítr fičí do jehličí”.

Listopad 

V listopadu přiložili ruku k dílu skautky a skauti na hradě Cimburk u Koryčan. V Kravím dole překvapila naše vlčata “Piráty z Bobrovníku”. Filmové plátno ožilo při “Nejen filmovém večeru” koncem měsíce u nás v klubovně.

Prosinec 

Začátkem prosince přespaly světlušky v klubovně. Skautští kluci a holky prožili krásný předvánoční víkend plný sněhu na Annabergu v Jeseníkách. Ve stejném čase okupovala naše vlčata mysliveckou chatu Ostříž. Před Vánoci jsme již tradičně vyzvedli na hlavním nádraží v Ostravě Betlémské světlo a donesli ho nejen k nám do kostela, ale i celé Ostravě na Masarykovo náměstí. Na Štědrý den se řada z nás představila v hereckých rolích “Živého Betléma”.

Rok 2023 byl pro ludgeřovické skauty plný nezapomenutelných zážitků a dobrodružství. Opět se i letos ukázalo, že skautování je pro nás víc než zájmová činnost – je to náš životní styl!