Rubriky
2023 Akce Aktuality

Pod širák a za pstruhy

kdy: 16.-17.6.2023

kde: Chuchelná a Bělá

Sešli jsme se v pátek 16. června v Hlučíně na vlakovém nádraží. Výpravu k překvapení všech zahájil bratr Mamut (věk 11 let) dokonalým přednesem Junácké hymny na trubku, které se věnuje od loňského října. Ještě o něm uslyšíme. A pak už se jelo: v sestavě 8 vlčat a 3 vedoucí.

V Kravařích jsme přestoupili na vlak do naší destinace Chuchelné. Ve stanici Bolatice však někdo zavelel, že vystupujem, tak jsme vystoupili. Po pěkné procházce jsme dorazili na malebné odpočívadlo Pinkadélko. Bylo tam ohniště i zem, vše, co jsme potřebovali k opečení buřtů a k přespání. Na úvod jsme si dali terénní závod, který vyhrál Mamut. Však jsem říkal, že o něm ještě uslyšíme. Bratr Sirka nás také instruoval, ať si uřízneme prut na zítřejší rybolov. Po opečení buřtů a roztažení plachty pro případ deště jsme ještě chvíli zpívali u ohně. Kluci postupně odcházeli spát. Místo počítání oveček, kdo chtěl, i třeba já, který nechtěl, mohl počítat vlaky, které vedle nás projížděly, a to ve 22:15, 22:30, 23:15, 23:30, v 5:15 atd.

V sobotu ráno jsme si dali opečený chleba. Marmeládu jsme nechali doma. Během dopoledne jsme došli na pstruží farmu do Bělé, kde nás inženýr architekt Sirka naučil, jak se dělá pytlačka na ryby. Na pstruží farmě se nás ujal sám majitel, pan Chmelík, který moc hezky povídal o historii farmy, o přírodě i o kráse skautingu. S vlčaty si náramně rozuměl. Jak jsme se těšili na pstruhy, tak oni se těšili ještě více na nás. Stačilo, aby se návnada s háčkem dotkla vody a už byl pstroužek náš. Limit dva pstruzi na osobu byl dosažen během pár minut. Po cestě na oběd jsme se ještě stavili v místních priessnitzových lázních. Kousek výš na pomezí louky a lesa jsme si pod vedením Masteršéfa Sirky nasolené pstruhy opekli v alobale. Mňam, 10 bodů z deseti! Ani jsme se nenadáli a už jsme museli spěchat do Píště na zpáteční autobus.

Výprava byla úžasná! Těšíme se, co pro nás Sirka vymyslí příště 😉