Rubriky
2022 Akce Aktuality Tábor

Tábor u řeky Osoblahy (malí)

Kdy: 16-24.7.2022

Kdo: Světlušky a Vlčata

Náš skautský tábor se rozkládá v malebném údolí poblíž říčky Osoblahy. Ta se během tábora proměnila na slavnou řeku Yukon s přilehlým Dowson City. A my se tak proměnili na partu zlatokopů, hledajících zlatá zrnka aby naše plechové hrnky nezůstaly prázdné.

Společně s průvodci Smokem a Shortym (z knih Jacka Londona) jsme postupně stavěli chýše, přenášeli „hory“ jídla a zavazadel, vyráběli dřevěné lžičky a další výrobky, psali dopisy, zachraňovali indiány před vyhladověním a mnohá další dobrodružství.

Sluníčko se taky nenechalo zahanbit a svítilo a hřálo o sto šest a my často našli v říčce nejen zlaté valounky ale i důležité osvěžení v podobě skvělé koupačky se skluzavkou. Děti se zapojily a vystavěly menší hrázku, vyrobily nástěnku, stojany na ešusy a hrnky. Prostě pily a sekyry byly neustále v akci. A když byla práce hotova, stejně hladově a dravě jsme se vrhli na hraní her – ať deskovek, či sportovních – fotbalu, ringa, frisbee.

Několik vlčat a světlušek si splnilo na závěr celoroční stezky výzvy jako je přespání „pod širákem“, být sám po šest hodin mimo tábor, navštívit opuštěné místo. Při slavnostním slibovém ohni pak dělalo na 18 světlušek a vlčat sliby vlčat a světlušek.

Nedílnou součástí našich táborů je vedle ranních a večerních nástupů modlitba a duchovní chvilka, kterou nás letos doprovázel sv. Jan Nepomuk Neumann, jehož dobrodružný život jsme porovnávali s tím zlatokopeckým.

Nesmíme opomenout skvělou kuchyni, kuchaři se opravdu činili a snad jsme I my jim dělali radost.

Tábor se letos opravdu vydařil. Jsou to ty chvíle, které se člověku vybaví během celého roku, možná i déle, když se mu nedaří, jak by si přál, zavzpomíná si na radost a krásu kamarádství, přírody okolo a tu báječnou atmosféru která byla cítit všude okolo. Kéž si my všichni i děti přeneseme kus toho nezapomenutelného do našich domovů a děláme radost ostatním lidem.